Til forsiden

Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Disse opskrifter er blevet til på baggrund af det efterhånden store antal danskere, som udviser allergiske reaktioner – fysisk som psykisk – efter indtagelse af kornprodukter, hovedsageligt hvedemel og mælkeprodukter. Dette kan være i form af morfinpeptiddannelse, glutenoverfølsomhed og mælkeallergi. Vores formål var derfor at udvikle opskrifter på brød og kager helt uden brug af korn- og mælkeprodukter. Mange af vores opskrifter er redigerede ud fra eksisterende opskrifter, hvor kornprodukterne erstattes af andre mere allergivenlige produkter som soyamel, kikærtemel, kartoffelmel og soyamælk.

Rismel, hirsemel, majsmel og boghvedemel, er undgået da der er mistanke om at disse produkter også kan være årsag til morfinpeptiddannelse.

Alle opskrifterne er energiberegnede og de fleste ligger indenfor anbefalingerne. Der er så vidt muligt anvendt økologiske produkter. Det er vigtigt at brødene ikke sammenlignes med brød bagt af korn, da det er umuligt helt at opnå den samme konsistens i brødet. Disse brød skal ses som et nyt produkt som man, hvis man er vant til hvidt brød bagt af hvedemel, nok skal bruge et stykke tid på at vænne sig til. Forhåbentlig mærkes der en stor forbedring helbredsmæssigt.

Opskrifterne er tænkt som grundopskrifter og kan varieres efter smag. Der kan eksempelvis tilsættes et utal af krydderier eller melsorterne kan erstattes af andre. Ligeledes er det vigtigt at vurdere dejens konsistens. Der er stor variation i melsorternes evne til at suge væske og mængderne er derfor vejledende. Gær kan med fordel erstattes af bagepulver eller natron hvis dette ikke tåles – eksempelvis ved infektion med Candida.

Vores råd og anbefaling er: Brug disse opskrifter som basis opskrifter, til at udvikle dit eget personlige brød ved at anvende dine favorit produkter. – God fornøjelse.

Udarbejdet af: Ernærings- og husholdningsøkonomistuderende: Louise Fisker, Trine Sørensen og Rikke Heder (i praktik på Institut for Optimal Næring).

Klik her  hvis du ønsker at se opskrifterne på: Brød og kager uden gluten, korn og mælk

Optimal Næring v/ Eva Lydeking | Teglgårdstræde 4 f, 2. t.h., 1452 København K · klinik@optinut.dk · www.optinut.dk